Het op te stellen integrale Duurzaamheidsprogramma 2019 – 2022 zal voor de komende jaren de kapstok vormen waarbij de aanbevelingen uit de evaluatie worden betrokken en waaraan diverse duurzaamheidsthema’s (pijlers) worden opgehangen. De belangrijkste pijler is klimaat en energie met de energie-neutrale gemeente in 2050 als stip op de horizon. Klimaat en energie wordt onderverdeeld in klimaatadaptatie (het anticiperen op klimaatveranderingen) en energietransitie (opwarming van de aarde tegengaan en fossiele brandstoffen uitbannen). De Transitievisie Warmte (die volgens de huidige inzichten in 2021 moet zijn opgesteld) vormt een leidraad in het op te stellen duurzaamheidsprogramma en wordt gekoppeld aan het participatieproces in het kader van de omgevingsvisie: samen met onze inwoners staan we nu aan het begin van een proces om te gaan onderzoeken welke wijken in welke volgorde het best van het aardgas zouden kunnen worden losgekoppeld in de periode van nu tot 2050.
Naast de pijlers klimaatadaptatie en energietransitie zal op basis van de geleerde lessen in het nieuwe programma meer aandacht zijn voor actuele onderwerpen/thema’s zoals de circulaire economie en innovatie. Tevens zullen de pijlers Mobiliteit, Interne Bedrijfsvoering en Duurzame Gebiedsontwikkeling nog nadrukkelijker onderdeel zijn van het nieuwe programma. Daarbij wordt ingezet op het opzetten van initiatieven en projecten - in samenwerking met lokale partijen en ondernemers - op het gebied van biodiversiteit, 'van afval naar grondstof' of repair-cafés. Daarnaast is nader onderzoek gewenst naar de route en oplossingen voor/naar aardgasloze verwarmingstechnieken in de gebouwde omgeving en zal benutting van onderzoek naar innovaties zoals ondiepe geothermie, energie uit ondiep oppervlaktewater en grootschalige opslag van warmte en elektriciteit noodzakelijk zijn.
In algemene zin is het van belang vooraf heldere doelen te formuleren en tijdens de uitvoering hierop regelmatig te monitoren en na afloop te evalueren of de beoogde doelen zijn bereikt.